top of page

Μετά παιδείας και ηδονής μανθάνειν.

Πλάτων

Νόμοι(ΖΒ 19)

Δραστηριότητες

Μάθε για τη γραφή στον αρχαίο κόσμο.

Ο χορός των πολιτισμών!

Δες σε 3D τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια.

(Student Activities)

Αμφορέας τύπου Α, ύψος 61 εκ. 530 π.Χ.

(Βατικανό, Museo Gregoriano Etrusco)

Ο Αχιλλέας και ο Αίας παίζουν πεντάγραμμα, ένα παιχνίδι που το επινόησε ο Παλαμήδης και παιζόταν με πεσσούς που τους μετακινούσαν πάνω σε πέντε γραμμές. Οι ήρωες, των οποίων τα ονόματα αναγράφονται, είναι τόσο αφοσιωμένοι στο παιχνίδι τους, ώστε το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ζαριές τους· ο Αχιλλέας ψιθυρίζει "τέσσερα" και ο Αίαντας "τρία". Έτσι, δεν έχουν αντιληφτεί την επίθεση των Τρώων. Την τελευταία στιγμή τους ειδοποίησε η Αθηνά και κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση.Το περιστατικό είναι γνωστό μόνο από παραστάσεις σε αγγεία, χωρίς αμφιβολία όμως οι αγγειογράφοι αντλούν το θέμα τους από παλιότερη επική διήγηση.

Στη β' όψη του αγγείου εικονίζεται η επιστροφή των Διόσκουρων στο πατρικό τους σπίτι. Στη μέση εικονίζεται ο Κάστορας με το άλογό του, τον Κύλλαρο. Ο Κάστορας είναι στραμμένος προς τα αριστερά, προς τη μάνα του, τη Λήδα, που του προσφέρει λουλούδι. Στα δεξιά κάποιο παιδί μεταφέρει ένα ένδυμα πάνω σε κλισμό, το οποίο ίσως να προορίζεται για το γυμνό Πολυδεύκη που παίζει ανέμελα με το σκύλο του, στο αριστερό άκρο της σύνθεσης. Στα δεξιά εικονίζεται ο πατέρας των Διόσκουρων, ο Τυνδάρεως.

Παιχνίδι:πεντάγραμμα

Οι άνθρωποι μετρούσαν (αλλά και μετρούν) το χρόνο διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι χριστιανοί χρονολογούν από τη γέννηση του Χριστού (έτος 1), ενώ οι μουσουλμάνοι από τη χρονιά που ο Μωάμεθ έφυγε από τη Μέκκα για τη Μεδίνα (έτος Εγίρας: 622 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού). Οι αρχαίοι Έλληνες άρχιζαν τη χρονολόγησή τους από τη χρονιά που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, δηλαδή 776 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Ό,τι έγινε μετά τη γέννηση του Χριστού (έτος 1) λέμε ότι έγινε μετά Χριστόν (μ.Χ.). Ό,τι έγινε πριν από αυτή τη χρονιά, λέμε ότι έγινε προ Χριστού (π.Χ.).

Προσοχή: στα χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού (π.Χ.) μετράμε αντίστροφα.

Η μέτρηση του χρόνου στην ιστορία

 

Το ταξίδι του ρολογιού στον αρχαίο κόσμο.

 

Η κλεψύδρα της Αιγύπτου

 

Κατασκευάστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο και τη χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις ομιλίες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Δημιουργός ήταν ο ελληνικής καταγωγής, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς.

Κλεψύδρα: "Ο Κλέφτης του Ύδατος"

 

Η κλεψύδρα ήταν ένα είδος αγγείου, πήλινου ή μεταλικού, με κυλινδρικό ή ωοειδές σχήμα. Το δοχείο αυτό είχε μία οπή μέσα απο την οποία έπεφτε το νερό, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο όργανο που χρησιμοποιήθηκε στον Μεσαίωνα για τη μέτρηση του χρόνου ήταν τα αμμομετρικά ρολόγια ή αμμοκλεψύδρες. Η επινόησή τους αποδίδεται στον Γάλλο μοναχό Λουιπράν, ο οποίος έζησε στη Σαρτ τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Όπως αναφέρει η παράδοση, το 807 μ.Χ. ο Καρλομάγνος διέταξε να κατασκευαστεί μία αμμοκλεψύδρα, που ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το ανέστρεφαν μόνο μια φορά κάθε 12 ώρες.

Κέρινο ρολόι
(candle clock)

 

bottom of page